Kehon hyvinvointi

Keho on temppeli, jossa henkemme asuu. Antamalla keholle sen arvon, joka
sillä on hengen asuinsijana, voimme hyvin. Kun huollamme omaa
temppeliämme, henkemme voi ilmentyä, niin kuin sen on tarkoitus.
Tarvitsemme fyysisyyden ilmentyäksemme tässä maailmankaikkeudessa, tässä
ajassa ja paikassa.

Ravinnon merkitys

Unohdamme usein kohdella kehoamme hyvin. Aivan kuin ihmiskuntana tuhoamme luontoa, tuhoamme kehoammekin tietoisesti tai tiedostamatta. Käytämme luontoa väärin ja vääriin tarkoituksiin. Samoin teemme usein kehollemme. Erilaisten autoimmuunisairauksien määrä on moninkertaistunut viime vuosikymmeninä. Keliakia on yleinen ja moni sairastaa sitä tietämättään. Ylipainoisuus ja pahoinvointi on lisääntynyt niin aikuisten, nuorten kuin lasten keskuudessa. Elämä tuntuu stressaavalta melun, yhteiskunnan odotusten ja jatkuvan suorittamisen ristitulessa. Ruoan laatu on yhä ravintoköyhempää. Suurinta osaa ruoasta, jota ihminen ostaa kaupasta ja käyttää ravinnokseen, on jollakin tavalla käsitelty. Ruoka on teollisesti prosessoitua ja tehoviljeltyä. Maaperän ja ilmakehän myrkyt ja kemikaalit ovat lisääntyneet ja päätyvät syömäämme ruokaan sekä juomaamme veteen. On loogista ajatella näillä asioilla olevan yhteyden lisääntyneisiin sairauksiin. Prosessoitu, ravintoköyhä ruoka muuttaa suoliston toimintaa ja immuniteettia. Tällä hetkellä ruokateollisuus kiinnittää aivan liian vähän huomiota ruoan terveellisyyteen ja lääketiede kiinnittää aivan liian vähän huomiota kuluttamaamme ruokaan. Toivon mukaan tulevaisuudessa teollisuuden alat yhdistyvät kaikkien yhteiseksi hyväksi. Kun puhtaamman ruoan kysyntä lisääntyy, myös ruokateollisuus joutuu kehittymään täyttääkseen kuluttajien vaatimuksia. Tästä on nähtävissä jo positiivisia merkkejä lisääntyneen luomutarjonnan ja myynnin, sekä ruokapiirien myötä.

Ravinnon puhtaus ja luonnonmukaisuus

Oikeanlaisen ravinnon sekä nesteen merkitys on kiistaton ihmisen terveydelle. Mahdollisimman luonnonmukainen, puhdas, säilöntäaineeton ja alkuperäinen ruoka on rutkasti ravintorikkaampaa kuin käsitelty tai muunneltu ruoka. Mitä enemmän käyttää luonnonmukaisesti kasvatettua ravintoa, sitä parempaa polttoainetta kehollensa saa. Parhainta on ravinto, jonka saa suoraan maasta suuhun. Keväällä kaikessa luonnossa kasvavassa on runsaasti magnesiumia. Valoa on niin paljon, että luonto vihertää. Kesän kuluessa kaikki muuntaa värinsä, mustikat mustuvat, punaiset marjat punastuvat. On tärkeää, että saamme luonnosta mahdollisimman paljon värejä ravintoomme, sitä monipuolisemmin saamme myös vitamiineja.

Terveyttä ylläpitävässä emäksisessä ympäristössä ei synny tulehdustiloja yhtä helposti kuin happamassa. Emäksinen ruokavalio koostuu pääsääntöisesti kasvikunnan tuotteista. Vihannekset, idut, vihreät lehtikasvikset, sitrushedelmät, marjat, yrtit ja juurekset muodostavat emäsperustan. Emäkset huolehtivat siitä, että elimistö on puhdas, DNA voi hyvin, veri on laadukasta ja luusto pysyy kunnossa. Emäksisessä ympäristössä elämä voi syntyä ja kasvaa. Tämä pätee yhtä lailla maanviljelyyn kuin ihmiseenkin. Happamassa maassa ei kasva kuin sammalta. Kehon liikahappamuus mahdollistaa terveydelle haitallisten organismien pääsyn kehoon tuhoten kudoksia sekä vahingoittaen immuunijärjestelmää. Happamuutta lisääviä ruoka-aineita ovat eritoten valkaistu sokeri, valkaistut/prosessoidut viljat, kahvi, liha ja munat. Voidakseen paremmin ruokavaliosta on hyvä vähentää kehossa happamuutta tuottavia ruokia/juomia ja suosia emäksisyyttä lisääviä ravintoaineita.

Ruokavalion on hyvä olla hiilihydraattitietoinen, jossa hyviä hiilihydraatteja syödään vain tarpeen mukaan ja huonoja vältellään. Välttämisen arvoisia ovat erityisesti vanha vilja (kärkipäässä vehnä), valkoinen sokeri sekä valkoiset jauhot. Ne aiheuttavat käymistä ja ikäviä tilanteita suolistossa. Myös pitkälle jalostettuja kevyttuotteita sekä keinotekoisia makeuttajia on hyvä välttää. Hyvien hiilihydraattien lähteitä ovat suomalaiset juurekset ja ulkomaisista esim.bataatti. Maitotuotteista kannattanee suosia vain luomuhapanmaitotuotteita kohtuullisesti käytettyinä ja jättää teollistettu pastöroitu, homogenoitu ja entsyymitön maito kokonaan pois ruokavaliosta.

Marjat/hedelmät sisältävät suurimman määrän antioksidantteja, jotka auttavat solujen taistelussa ikääntymistä ja vapaita radikaaleja, toksiineja sekä muita ulkoisia rasitteita vastaan. Hapetumme ja ikäännymme ennen aikojamme ilman antioksidantteja, koska solut eivät saa toimiakseen tarpeeksi energiaa. Muun muassa nivelreuma, sydänongelmat sekä maksan kuormittuminen toksiineista voivat olla merkkejä liian vähäisestä antioksidanttien saamisesta. Marjojen sekä hedelmien sisältämät antioksidantit puhdistavat maksaa. Mustikat ovat marjoina vertaansa vailla, todellista Suomen super foodia. Mustikat puhdistavat ja rakentavat elimistöä. Niillä on kyky korjata kudosta ja soluja sekä pitää immuunipuolustus vahvana. Hedelmistä erityisesti papaya puhdistaa ja parantaa, uudistaa niin lihaksia, kudosta kuin elimiä.

Lehtivihreä on täynnä vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, hyviä rasvoja, antioksidantteja sekä solun rakennusaineita. Lisäämällä lehtivihreää, kuten pinaattia, lehtikaalia, romaine salaattia, lehtisalaattia, villivihanneksia, spirulinaa päivittäiseen ruokavalioon sekä fyysinen keho että emotionaalinen ja henkinen ulottuvuus voimistuu, sillä lehtivihreä tasapainottaa stressihormoneja, auttaa rentoutumaan ja tuo mukanaan happea sekä auringon valoravintoa kehoon. Lehtivihreä emäksisöi kehoa ja emäksinen ympäristö auttaa pysymään terveenä. Keväisin kannattaa käyttää luonnon omaa ilmaista aarreaittaa hyödykseen ja kerätä villivihreitä, esim. nokkosenversoja, voikukannuppuja, horsmaa ja kuusenkerkkiä talven varalle pakkaseen sekä syödä sellaisenaan salaattien seassa. Korianteri sisältää enemmän antioksidantteja kuin useimmat hedelmät ja vihannekset. Se pystyy puhdistamaan kehoa syvältä solutasolta eritoten yhdessä C-vitamiinin ja hyvälaatuisen merilevän kanssa käytettynä. Korianteri tukee ruoan sulatusta, pernaa, kilpirauhasta sekä auttaa alentamaan huonoa kolesterolia (LDL) ja lisäämään hyvää kolesterolia (HDL). Merilevä, mm. hyvälaatuinen spirulina tai chlorella, auttaa terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ennaltaehkäisemisessä. Se pystyy sitomaan mm.raskasmetalleja sekä säteilyä ja kuljettamaan niitä ulos kehosta. Tsernobylin onnettomuuden jälkeen v.1994 merilevää käytettiin säteilylle altistuneiden lasten hoidossa erinomaisin tuloksin, radioaktiivinen säteily alentui ja allergiset reaktiot tasoittuivat. Idut (esim.auringinkukan tai alfa-alfan) sisältävät valtavasti entsyymejä, vahvistavat hermostoa sekä immuunipuolustusta ja lisäävät nopeasti elämänenergiaa.

Vihannekset kumoavat taudinaiheuttajia ja ennaltaehkäisevät autoimmuunitauteja sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Vihannekset, kuten parsa, bataatti, lanttu, nauris, palsternakka, porkkana, selleri, inkivääri, retiisi, sisältävät paljon kuitua, joka siivoaa kehoa bakteereista ja epäpuhtauksista. Vihannekset tukevat suoliston hyvää bakteerikantaa. Ne puhdistavat niin ikään maksaa ja sisältävät suuren määrän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka auttavat kehoa toimimaan parhaimmalla mahdollisella tavalla. Retiisit ovat yksi parhaita bakteerien eliminoijia suolistosta. Ne ruokkivat vain hyviä bakteereja. Sellerillä on erityisen hyvä kyky puhdistaa elimistöä, verta ja maksaa myrkyistä, parantaa ruoan sulatusta sekä emäksisöidä voimakkaasti. Valkosipuli ja inkivääri toimivat luonnon antibiootteina tuhoten bakteereja ja vahvistaen immuunipuolustusta. Puristetut juures-/vihermehut tukevat niin ikään immuniteettia ja ovat suositeltavia eritoten silloin, kun on sairastunut ja kaikki kehon käyttämä energia on tarpeellista suunnata paranemisprosessia tukemaan ruoansulatuksen sijasta. Yksi parhaimmista tavoista myös maadoittua on lisätä päivittäistä vihannesten määrää, sillä maassa kasvaneiden vihannesten mukana saa hyvien bakteerien lisäksi maamineraaleja. Kun on maadoittunut, on henkisesti, emotionaalisesti ja mentaalisesti vahva. Näkymätön suoja vahvistuu niiden asioiden suhteen, joita ihminen ei elämäänsä halua ja joiden kanssa ei resonoi samalla aallonpituudella.

Hyvät rasvat vahvistavat solujamme ja koko immuunipuolustusta kokonaisvaltaisesti. Elimistömme solut tarvitsevat solukalvojen rakentamiseen erityisesti tyydyttämättömiä eli juoksevia rasvoja. Verenkierrolle omega-3 on tärkein rasvahapporyhmä. Suomalaisilla on yleensä puute omega 3:sta ja liikatarjontaa omega 6:sta. Hyvien rasvahappojen turvaamiseksi voi suosia esim.avokadoa, kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä, camelinaöljyä, pellavansiemenöljyä, hamppuöljyä, kylmäpuristetua kookosrasvaa, sekä jossain määrin voi syödä myös luomuvoita/gheetä sekoitettuna esim. suhteessa 1dl voita/1 dl vettä/1dl oliiviöljyä. Pellavansiemenistä, kurpitsansiemenistä, seesaminsiemenistä sekä mustaherukansiemenistä saa alphalinoleenihappoa (ALA) l. omega-3:sta.

Vesi on todella ”vanhin voitehista”. Ihmisestä on suurin osa vettä, joten on tärkeää, että meissä oleva vesi pystyy ylläpitämään elävyyttä ja kuljettamaan suoloja. Ihanteellisinta olisi käyttää puhdasta lähdevettä tai muuta elävää luonnon vettä, joka on aina parempi vaihtoehto kuin puhdistusaineita sisältävä ”kuollut” vesijohtovesi. Happi sekä suolat eli hiven- ja kivennäisaineet kiinnittyvät ja sitoutuvat parhaiten puhtaaseen lähde- tai kaivoveteen. Hanavettä voi myös puhdistaa orgaanisista epäpuhtauksista sekä kloorista aktiivihiilisuodattimen avulla. Vettä voi myös emäksisöidä ja elävöittää puristamalla veden joukkoon sitruunaa tai limeä. Sitruunavesi tasapainottaa kehon happo-emästasapainoa luoden näin elimistöön tilan, jossa haitallisten bakteerien on vaikea selviytyä. Veden elinvoimaa lisäämällä keho pystyy myös käyttämään saamansa nesteen paremmin hyödykseen, vesi imeytyy tällöin paremmin. Vettä tulisi juoda riittävästi päivittäin, sillä jos keho on liian kuiva, osa elimistä ei saa tarpeeksi nestettä toimiakseen kunnolla. Vähäisinkin vaje vesimäärässä hidastaa aineenvaihduntaa, mikä näkyy usein väsymyksenä tai ylipainona. Kahvin juominen edistää kehon kuivumista ja jos on kahvin ystävä, on hyvä kahvikupillisen jälkeen nauttia tuplamäärä vettä. Kun lisää veden määrää, on hyvä huomioida, että saa riittävästi mineraaleja. Mineraaleja saa esimerkiksi merisuolasta, savivedestä ja viherjuomasta. Merisuola sisältää 90 eri mineraalia. Merisuolasta saa esimerkiksi magnesiumsuoloja ja kalsiumia luuston rakennusaineeksi sekä monia hivenaineita; kaliumia, mangaania, sinkkiä, rikkiä ja jodia. Kehon toiminnan kannalta merisuola on luonnollinen asia. Kyynelneste on suolaista ja lapsi viettää sikiöaikansa suolavedessä. Jodin riittävän saannin turvaamiseksi on hyvä nauttia lisäksi jotain laadukasta merilevävalmistetta tai jodilisää, jos on tarve. Luontaistuotekaupoista ja hyvin varustetuista kauppaketjuista löytyy puhdistamatonta merisuolaa esim. nimikkeillä Urtekram, Real Salt, Atlantis tai Celtic Sea salt.

Auringonvalo on voimallinen parantaja paitsi D-vitamiinin vuoksi, jota sen valo alkaa muodostaa ihmisessä, mutta muiden vitamiinien ja mineraalien vuoksi, joiden tehoa auringon valo voimistaa elimistössä. Auringonvalo kohtuudella on elintärkeää kaikelle elävälle. Se hoitaa ja ravitsee valoa meissä. Auringonvaloa voi saada turvallisesti ilman pelkoa palamisesta varhain aamulla tai myöhään iltapäivällä. Keskipäivällä suoralta auringonvalolta on syytä luonnollisesti suojautua. Kohtuudella aurinko on ystävä parantaen niin masennusta, ahdistusta, ihosairauksia kuin kokonaisvaltaisesti elinvoimaa. Uni uudistaa ja korjaa ihmistä, umpieritystä, lymfasysteemiä, keskushermostoa, elimiä, verenkiertoelimistöä, soluja, immuunisysteemiä, ja sen riittävän määrän saaminen on elintärkeää.

Oikea päivä- ja unirytmi on yksi terveyden tukipilareista. Keho seuraa viisaudessaan luontoa aineenvaihdunnan rytmeissä. Ilta on hiljentymisen aikaa. Yöllä luonto lepää, aamuyöllä se puhdistuu ja auringon noustessa se herää. Niin ihmisenkin olisi hyvä tehdä. Uni/lepo on ravitsevinta alkuyöstä. Aamuyöllä uni ei ole yhtä korjaavaa. Hyvää unta voi tukea vähentämällä juomista tarpeeksi aikaisin illalla sekä nauttimalla ennen nukkumaan menoa unta edistäviä ravintoaineita, kuten hyvälaatuisia hiilihydraatteja ja tärkkelyspitoista banaania, jossa on magnesiumia sekä kaliumia. Myös mantelit ovat korkean magnesiumpitoisuutensa ansiosta hyviä nukahtamisen edistäjiä. Magnesium auttaa rentouttamaan sekä lihaksia että mieltä. Venyttely/jooga illalla ennen nukkumaanmenoa auttaa vapauttamaan tunnestressiä kehosta. Joillakin kirjan lukeminen tai muu rauhoittava iltahetki hiljentää stressaavat ajatukset ja stressihormonin erittymisen.

Liikunta. Liikettä tapahtuu jatkuvasti ympärillämme joka tasolla. Maapallo pyörii ja kiertää aurinkoa. Kaikki maassa liikkuu ja kasvaa koko ajan. Liike on ihmisen perustoiminto. Liike on lääke. Liike on lääke turhautuneisuuteen, ahdistukseen ja masennukseen. Liike parantaa paitsi fyysistä kehoamme, lymfajärjestelmää ja verenkiertoa, myös mielialaamme – psyykettämme ja henkistä hyvinvointiamme. Ihmisen kehon sisällä tapahtuu samaa liikettä sisäisesti. Elimet liikkuvat, veri kiertää verisuoniverkostossa, immuunijärjestelmä, umpieritys, hengityselimistö, aivot liikkuvat. Kaikki liike on hyväksi. Pieninkin liike on hyväksi. Hyvän mielen liikunta vailla vertaamista kehenkään toiseen ja vailla suorittamista on hyväksi. Liikkumisen ja elimistölle parhaiten soveltuvien ruokatottumusten yhdistäminen tuottaa pysyvää tulosta. Erityisesti liikkuminen raittiissa ulkoilmassa, hengittäen happipitoista ilmaa ja saaden samalla osakseen luonnon parantavaa voimaa, on hyväksemme. Luonto hoitaa ja uudistaa.

Meissä jokaisessa oleva luontainen paranemiskyky on kaikkein suurin parantava voima. -Hippokrates, 460-377 eaa.

Kirjasuosituksia

Nilsson Mats-Erik, Aitoa ruokaa
Laamanen Tuula, Ravintoterapian käsikirja
Rekilä Airi, Syö itsesi suomalaiseksi
Fullerton Smith Jill, Aitoa ruokaa
Braly & Hoggan, Vaaralliset viljat
Junger Alejandro, Puhdas keho
Sundqvist Christer, Paras ruokavalio
Heinonen Paula, Vihdoinkin hyvä olo, suolisto kuntoon ruokavalion avulla
Kuusisto Heidi, Uusi päivä
Raipala-Cornier Virpi, Luontoäidin kotiapteekki
Aaltonen Karita, Uskalla parantua
Rankin Lissa, Terveeksi mielen voimalla
Rankin Lissa, Kutsumuksen anatomia