Meditointi ja mielenrauha

Meditoi itsellesi muutos ja mielenrauha

Blogi

Kuulutko niihin, jotka kuormittuvat nykyajan työelämästä, elämästä ja arjen velvoitteista? Tuntuuko, että päivässä on tunteja aivan liian vähän, jotta pystyisit toteuttamaan itsellesi tärkeitä asioita ja viettämään riittävästi rentoa, huoletonta aikaa rakkaittesi kanssa? Tuntuuko välillä pelkkä ajatuskin hiljentymisestä mahdottomalta, kun kiire, häly, muiden tarpeet sekä vaatimukset vyöryvät päälle? Juuri silloin tarvitset pysähtymistä eniten. Nopein keino saada oma sisäsyntyinen rauhansa ja voimansa takaisin on meditaatio.

Syy, miksi meditaatio voi tuntua aluksi haastavalta on se, että ei ole tottunut hiljentymään. Nykyajan maailmassa on yhä vaikeampaa sallia itsensä olevan täysin tuottamaton ja joutilas. Tämä on havaittavissa niin ruuhkabusseissa kuin erilaisissa odotus- sekä jonotustilanteissa. Juuri kukaan kanssamatkustaja tai pysäkillä odottaja ei malta vain olla, vaan koittaa joko tehdä älypuhelimellaan jotain hyödyllistä tai viihdyttää itseään kyllästymisen sijasta.

Mitä, jos käyttäisitkin tuon ajan meditoimiseen ja itsesi parantamiseen? Mitä, jos pysähtyisit tilaan, jossa et näennäisesti tee mitään, mutta sisäisesti tapahtuu järisyttävän paljon hyödyllisiä asioita? Hiljentyminen mm. tasapainottaa, rauhoittaa, lisää onnellisuutta, edistää terveyttä, laskee aivolisäkkeen ja lisämunuaisten tuottamien stressihormonin määrää, parantaa vastustuskykyä, alentaa verenpainetta, laskee sykettä, vähentää kivun tunnetta, ahdistuneisuutta ja masennusta sekä syventää unen laatua.

Miten meditoin oikein?

Ohjatessani meditaatioita törmään usein samaan kysymykseen “Kuinka meditoin oikein?”. Vastaus kuuluu: ei ole oikeaa, eikä väärää tapaa, on vain erilaisia tapoja, toiset tehokkaampia kuin toiset. Ensimmäinen askel on osata pysähtyä hetkeen ja hiljentyä. Sulkea suu, kännykkä ja korvat ulkoiselta hälyltä, keskittyä omaan hengitykseen sekä siihen, miltä kehossa tuntuu, ja olla tekemättä mitään muuta. Meditoida voi istuen, kävellen, maaten, silmät kiinni, silmät auki, omassa rauhassa tai muiden keskellä. Jo pelkkä laskeutuminen läsnäolevaan hetkeen on hyväksi.

Toistaiseksi en ole törmännyt vielä yhteenkään ihmiseen, jolle meditointi ei olisi sopinut tai, joka ei olisi oppinut meditoimaan. Harjoitus ja toisto tekee tässäkin lajissa mestarin. Juurruttaakseen tavan itseensä, sitä on vain tehtävä säännöllisesti, ja oman lisääntyneen hyvän olon myötä koittaa lopulta aika, jolloin meditoimisesta ei ole halukas enää luopumaan. On kuitenkin hyvä kuunnella itseään ja etsiä juuri ne menetelmät, jotka tuntuvat sinulle oikeilta ja luonnollisilta. Ehkä oman voimaan palaamisen hetkesi kestää 5 minuuttia, ja teet sen samalla, kun odotat bussia töihin, tai ehkä istut joka aamu tunnin joogamatollasi lootusasennossa. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa, ja yksikin minuutti on hyväksi.

Tehokkaimmat (l.parantavimmat) meditaatiotekniikat yhdistävät hengityksen, ajatuksen voiman sekä korkeavärähteiset tunteet (l.tunne-energian) ihmistä syvästi muuttavaksi ja parantavaksi kokonaisuudeksi. Syvimmillään meditaatiossa pääsee tilaan, jossa menneisyys opittuine uskomuksineen ja ajatusmalleineen katoaa, ja ihminen muuttuu ei-keneksikään. Tuolloin on mahdollista kokea kokonaisvaltainen eheytyminen autonomisen hermoston ottaessa ohjat ja tehdessä sen parannustyön, joka sille kuuluu.

Tässä kirjoituksessa tulen avaamaan oman kokemukseni mukaan parantavimman sekä todellisen muutoksen mahdollistavan meditoimistekniikan periaatteita. Menetelmän, jolla voi vaikuttaa omaan autonomiseen hermostoon, eli siihen järjestelmään, joka ylläpitää terveyttä ja tasapainoa. Kun oppii, kuinka tähän alitajuiseen järjestelmään pääsee käsiksi, voi luoda itselleen paitsi paremman terveyden, myös muuttaa rajoittavia käytösmallejaan, uskomuksiaan ja tapojaan.

Varsinainen meditaatioharjoite on jaettu seuraaviin kappaleisiin kursiivilla kirjoitettuna.

Hengitys palauttaa läsnäolevaan hetkeen

Oikea hengitystapa on kaiken perusta. Se auttaa sinua muuttamaan energiaasi, kuljettamaan energiavirtaa kehossasi ja luomaan ympärillesi voimakkaampaa sähkömagneettista kenttää. Tasainen ja syvä hengitys vähentää nopeasti stressiä. Liioitellun pitkä uloshengittäminen taas tyynnyttää levottoman mielen ja auttaa palaamaan nyt-hetkeen. Voit esimerkiksi laskea sisäänhengityksellä rauhallisesti kuuteen ja uloshengityksellä kahdeksaan. Olennaista on, että uloshengitys on pidempi kuin sisäänhengitys.

Meditaatioharjoite

Kiinnitä huomio hengitykseesi. Huomioi, kuinka hengityksesi virtaa omaan luonnolliseen tahtiinsa kehon läpi. Ala sitten hidastaa hengitystäsi siten, että sisäänhengittäessä lasket hitaasti kuuteen ja uloshengittäessäsi lasket kahdeksaan. Huomioi, että aivan uloshengityksen lopussa, ja juuri ennen uutta sisäänhengitystä, on luonnollisesti parin sekunnin kestoinen hiljaisuuden hetki, jolloin et hengitä ollenkaan. Juuri tuossa hetkessä voit tuntea koko kehosi rentoutuvan täysin. Voit käydä mielessäsi koko kehon läpi varpaista päänahkaan asti ja rentouttaa vuoron perään kaikki kehon lihakset. Jos tunnet vielä jännitystä silmiesi takana tai otsallasi, rentouta silmälihakset, otsa, päänahka, leukaperät ja koko kasvot. Kehon rentoutuessa myös mieli ja ajatukset tyyntyvät.

Kiinnitä sitten huomiosi siihen kohtaan kehossasi, johon uloshengitys päättyy, ja josta sisäänhengitys alkaa. Toisilla tuo paikka on vatsan alueella, toisilla pallean seudulla. Kun olet löytänyt oman hiljaisuuden paikkasi kehostasi, sytytä siihen mielikuvissasi valon kipinä. Kuvittele, kuinka valo sinussa alkaa jokaisella sisäänhengityksellä kirkastua ja jokaisella uloshengityksellä laajentua, kunnes se on laajentunut koko kehoosi. Anna valon puhdistaa, uudistaa ja energisoida jokaisen kehosi solun. Voimistut valossa.

Tunne tuo oman voiman äärelle

Nyt, kun olet hengityksen avulla rentouttanut itsesi täysin ja tuonut läsnäolevaan hetkeen, on aika nostattaa korkeavärähteisiä tunne-energioita tietoisuuteesi. Niiden avulla pystyt muuttamaan värähtelytaajuuttasi.

Muistele jotain miellyttävää tai rakkaudentäyteistä tapahtumaa ja anna hymyn levitä kasvoillesi. Tuo nyt huomio sydämesi alueelle ja todella tunne rakkauden tunne, kiitollisuus ja onnellisuus sydämessäsi. Hengitä sydämesi, yhden kehon suurimman parannuskeskuksen, kautta. Kiinnittämällä huomiosi sydämen alueelle, myös energia ohjautuu sinne ja tasapainottaa niin sydämen toimintaa kuin keuhkoja, kateenkorvaa (eli kehon pääasiallista puolutusjärjestelmän rauhasta) sekä autonomista hermostoa, joka on sydämeen sidoksissa. Sydän alkaa lyödä tasaisesti, rytmissä ja säännönmukaisesti. Voit huomioida, kuinka värähtely sinussa muuttuu nostaessasi kehosi energiaa tuntemalla korkeasti värähteleviä tunteita: kiitollisuutta, rakkautta, myötätuntoa, iloa, täyttymystä. Samalla vapautuu stressiä sekä menneisyyden tunne-energiaa, jota keho on varastoinut vuosien toiminnan, ajattelun ja samojen tuttujen tunteiden tuntemisen myötä. Jatka tunteiden tuntemista sydämelläsi ja hengittämistä sydämen kautta. Anna sydämesi pakahtua parantavista tunteista.

Vanhan energian vapautuessa voit ehdollistaa kehosi uudenlaiseen mieleen ja opettaa uusien tukevien tunteiden kautta kehoa elämään nyt-hetkessä sekä paranemaan. Kun keskityt rationaalisen ajattelun sijasta aistimaan ja tuntemaan kehosi informaatiota, aivoaaltosi hidastuvat yhä syvemmille taajuuksille.

Autonominen hermosto hallitsee parhaiten parantamisen

Jotta voisit muuttaa terveyttäsi ja päästä käsiksi alitajuiseen hallintajärjestelmääsi, sinun täytyy oppia muuttamaan aivoaaltojasi. Aivot ovat suurimman osan hereilläoloajastaan beeta-taajuudella, jolloin olet valppaana ja huomiosi on suuntautunut ulkoisen maailman ärsykkeisiin. Vaikka vietätkin suurimman osan päivästäsi beeta-taajuuksilla, putoat silloin tällöin myös alfa-taajuudelle. Koet alfa-aaltoja silloin, kun olet rentoutunut, tyyni, luova ja intuitiivinen, silloin, kun et ajattele tai analysoi. Alfa-taajuudella alat kiinnittää huomiota sisäiseen maailmaasi. Vielä syvemmät theta-taajuuden aallot tavoitat unen ja valveen rajamailla, pyrkiessäsi tietoisesti transsinkaltaiseen tilaan tai ollessasi esimerkiksi hypnoosissa tai regressiohoidossa.

Toiset vajoavat luonnostaan helpommin hypnoosiin/transsiin kuin toiset. Transsi voi yllättää joskus jopa vahingossa. Itse olen kokenut humahtamisen tähän tilaan yllättäen pitkän ja fyysisesti rasittavan vaelluksen aikana. Olin kymmenisen vuotta sitten Samarian rotkossa vaeltamassa paahtavassa auringonpaahteessa päämääränäni jaksaa rotkon eteläpäähän meren rannalle piskuiseen Agia Roumelin kylään. Kehoni alkoi olla suorituskykynsä äärirajoilla, reisilihakseni huusivat hoosiannaa, kantapääni vuotivat verta ja tarkkaavaisuuskykyni ei ollut enää parhaimmillaan tasapainoteltuani jo tunteja kapeilla sekä jyrkillä vuoristopoluilla. Yhtäkkiä kaikki kivut katosivat, aika katosi ja muutuin ei-keneksikään ei-missään. Samaan aikaan olin kaikki ja kaikkialla, yhteydessä kaikkeen olevaan, tietoisuuteni tuntui laajenevan, koin menneen, olevan ja tulevan yhtä aikaa. Tätä transsinkaltaista taajuutta voi verrata syvään meditatiiviseen tilaan. Delta-taajuuden aivoaallot taas esiintyvät pääasiassa syvän ja palauttavan unen aikana. Delta-taajuuksien tilaan on mahdollista päästä myös meditaation aikana. Tilassa keho on unessa, mutta aivot prosessoivat erittäin voimakkaita energioita.

Paranemisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää pystyä siirtymään beeta-aivoaalloista (joissa rationaalinen puoli aivoistamme analysoi kaikkea lakkaamatta) theta-taajuudelle (jossa huomio kiinnittyy ulkoisten havaintojen sijasta sisäiseen maailmaan). Kun hidastat aivoaaltojasi tietoisesti, laskeudut tilaan, jossa kehon eheyttävät toiminnot alkavat toimia alitajuisen hallintajärjestelmän ottaessa hoitaakseen sen varsinaisen tehtävän, kehon parantamisen. Se osaa sen paljon paremmin kuin tietoinen mielemme. Autonominen hermosto ohjaa mm. ruoansulatustamme, säätelee hormonejamme, valmistaa vasta-aineita tulehduksia vastaan, korjaa solujamme ja vastaa kehomme lukuisista muista toiminnoista. Sen tärkein tehtävä on luoda järjestystä ja tasapainottaa koko kehon toimintaa. Kun tulet puhtaaksi tietoisuudeksi, astut pois itsesi (egosi tai mielesi) tieltä, autonominen hermosto saa mahdollisuuden suorittaa tehtävänsä.

Tietoisuuden tason nosto mahdollistaa muutoksen

Luodaksesi itsellesi uuden kohtalon, sinun täytyy päästä kaikkien ulkoisen maailmasi asioiden: uskomuksiesi, rajoitteidesi, aistiesi sekä muistojesi (joista identiteettisi on muodostunut) yläpuolelle irrottamalla huomiosi niistä. Jo Albert Einstein totesi aikanaan, että ongelmia ei pystytä ratkaisemaan samalla ajattelun tasolla, jolla ne ovat syntyneet. Meditoimalla pystyt luomaan korkeamman ajattelun tason, jolla ongelmat ratkeavat ja stressi katoaa. Kun pääset emotionaalisen kehosi “ulkopuolelle” ja vedät huomiosi pois kaikista tutun maailmasi asioista, saat oman energian jälleen haltuusi. Ja kun saat vedetyksi huomiosi ulkoisista elementeistä, emotionaaliset sekä energeettiset siteesi niihin alkavat hiipua ja sinulle vapautuu riittävästi energiaa luodaksesi uutta tulevaisuutta. Kun vapautat kaiken sen energian, joka on ollut sinussa ja ympäristössäsi sidottuna selviytymistilan tunteisiin, rakennat oman vahvan enegiakenttäsi kehosi ympärille. Ellet ole valmis laajentamaan käsitystäsi sen ulkopuolelle, kuka kuvittelet olevasi ja mitä sinut on opetettu uskomaan, sinulle ei ole mahdollisuutta luoda uutta kohtaloa.

Kun onnistut irtautumaan vanhasta todellisuudesta, pääset sisään ihan toisenlaiseen todellisuuteen – kvanttimaailman äärettömien mahdollisuuksien valtakuntaan. En sukella tässä kirjoituksessa kuitenkaan syvemmälle kvanttifysiikan saloihin muuta kuin toteamalla, että sen lait eivät toimi samoin, kuten koulussa oppimamme newtonilaisen fysiikan lait. Kun opit laajentamaan tietoisuuttasi tunnetusta maailmasta tuntemattomaan, pystyt muuttamaan myös energiaasi vastaamaan mitä tahansa olemassa olevaa potentiaalia. Kvanttifysiikan mukaan samankaltaisen vetäessä puoleensa samankaltaista, pystyt vetämään puoleesi sen todellisuuden ilmentymän, jossa haluat elää. Kääntäen ajatuksen toisinpäin, myös kaikki, mikä sinussa ei värähtele samalla taajuudella kuin tulevaisuutesi, tulee putoamaan pois.

Nyt, kun olet hengityksen avulla rentouttanut itsesi täysin ja tuonut läsnäolevaan hetkeen, sekä korkeavärähteisten tunteiden avulla saanut itsesi värähtelemään korkeammalla tasolla, voit nostaa tietoisuuteesi mielikuvan elämästä, jollaista haluat elää. Mieti yksityiskohtaisesti, mitä todella haluat elämässäsi luoda. Tahdotko toteuttaa itseäsi jollakin tietyllä tavalla? Haluatko olla vapaa tehden esimerkiksi ajasta ja paikasta riippumatonta työtä? Haluatko tehdä yhä enemmän sitä, mitä rakastat? Haluatko vetää puoleesi kumppanin, joka kunnioittaa ja arvostaa sinua juuri sellaisena kuin olet? Haluatko aikaa ja rauhaa tehdä niitä asioita enemmän, jotka ovat sinulle tärkeitä? Mitä sinä haluat? Seuraavaksi sinun täytyy yhdistää intentiosi kohotettuihin tunteisiin, kuten esimerkiksi rakkauteen, kiitollisuuteen, inspiraatioon tai puhtaaseen iloon. Tunne tunteet  voimakkaasti sydämessäsi. Virittäydy niihin tunteisiin, joita uskot kokevasi sitten, kun olet onnistunut luomaan haluamasi. Tunne nyt todella, miltä kehossasi tuntuu, kun elät haluamaasi elämää. Tunne, kuinka sydämesi pakahtuu kiitollisuudesta ja täyttymyksestä. Pysyttele tunteessa muutaman minuutin ajan. Hymyile, sillä hymyn myötä mielihyvähormojena vapautuu kehoosi ja alitajuntasi alkaa uskoa, että sinun on todella mahdollista saada ansaitsemasi elämä.

Yhteenveto

Meditaatio ei ole enää pienen vaihtoehtoryhmän harrastama eksentrinen elämäntapa, vaan siitä on tullut potentiaalinen selviytymiskeino ihan jokaiselle omasta sekä läheistensä hyvinvoinnista kiinnostuneelle. Mielenhuolto on nykyään jopa välttämättömyys. Elinolot ovat viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana muuttuneet radikaalisti ja aivojen kuormitus on lisääntynyt exponentiaalisesti erilaisten ärsykkeiden sekä signaalien tulvan myötä. Biologisesti nykyihmisellä on kuitenkin aivan sama aivokapasiteetti käsitellä stressiä kuin luolamiehillä ja -naisilla aikoinaan.

Nykyihmisen aivot jäävät stressitilaan, kun niissä kiertävät samat ajatukset menneisyyden pettymyksistä, tekemättömistä töistä sekä siitä, mitä muka pitäisi olla, tehdä tai saada. Kun näin tapahtuu, keho menee epätasapainoon ja aivoihin jää päälle “pakene, hyökkää tai jähmety” -reaktio, josta luolamies osasi vapautua uhkaavan tilanteen mentyä ohi. Vaaran väistyttyä myös esi-isämme stressitasot palasivat tasapainoon. Nykyihmiselle ei kuitenkaan enää käy näin, vaan kemiallinen adrenaliinin, kortisolin ja muiden hormonien coctail pysyy tahtomattamme päällä, sillä ulkoinen uhka ei näytä koskaan katoavan näköpiiristämme, yksikin sana, joka nostattaa vanhan tunnelatauksen (esim.vihan, häpeän, turhautumisen, itsesyytöksen jne.) voi aiheuttaa jälleen alkuperäisen “taistele, pakene tai piiloudu” -reaktion.

Hiljentyminen ja rauhoittuminen ovat välttämätöntä vastalääkettä stressaavalle elämälle ja siihen tulisi erityisesti ohjata myös lapsia pienestä pitäen. Kyky sopeutua elämän muutoksiin, palautua stressaavasta tilanteesta, päästää irti toksisista tunteista sekä muuttua tilanteiden mukana, on tulevaisuudessa ehkä ihmisen tärkein ominaisuus. Meditaatio antaa näitä kykyjä. Se lisää tietoisuutta ja vähentää aivojen yliaktiivisuutta. Se suuntaa oman energian ja ajatuksen oikeisiin asioihin ulkoisesti luotujen näennäistarpeiden sijasta. Se auttaa luomaan oman oloisen, omia arvoja vastaavan elämän.