Sinä olet se opettaja, jota olet odottanut

Blogi

Jos tietäisit, että olet ikuinen, pelkäisitkö kuolemaa, tai elämää? Jos tietäisit, että sinua rakastetaan ehdoitta juuri sellaisena kuin olet, ja että olet tarkoituksenmukainen kaikkine vikoinesi ja ongelminesi, mitä ajattelisit itsestäsi? Jos tietäisit, että valitsit kaikki kokemukset, jotka olet läpikäynyt tullaksesi siksi, kuka ja mikä olet tänä päivänä, ja että kaikessa kokemassasi ei ole kysymys hyvästä tai huonosta, vaan ainoastaan kokemuksista, joiden kautta sielusi on ollut mahdollista kasvaa, miten katsoisit taaksepäin menneisyyttäsi ja ihmissuhteita menneisyydessäsi? Jos tietäisit, että kaikki muutkin valitsivat kokemuksensa, eikä ole olemassa uhreja ja syyllisiä, oikein ja väärin tekijöitä, on vain rooleja, joiden kautta kehitymme, olisiko anteeksianto helpompaa? Jos tietäisit, ettei ole mitään pelättävää, fyysisesti, henkisesti tai talouden suhteen, iloitsisitko elämästäsi enemmän? Jos tietäisit, että sinusta pidetään huolta, kun seuraat sydämesi ääntä, etkä pelkoasi, mitä tekisit niille olosuhteille, jotka eivät ravitse sinua, vaan vievät energiaasi? Jos tietäisit, että mielesi kaikkine ajatuksineen, tunteineen ja epäilyksineen, ei ole todellinen sinä, vaan ainoastaan pieni osa todellisesta suuruudestasi ja rajattomasta potentiaalistasi, haluaisitko oppia tuntemaan tuon suurenmoisen sielun?  

Historian havinaa

Syntyessäsi tiesit olevasi täydellinen vailla pelon aiheuttamia vääristymiä. Ymmärsit tulleesi tähän maailmaan kokeakseni tunteita ja oppiaksesi ihmiskokemuksesta. Tiesit kaikkien tunteiden olevan sallittuja ja annoit niiden tulla ulos juuri sellaisella voimalla kuin kussakin hetkessä oikealta tuntui. Opetellessasi olemaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa, tarkkailit, kuinka vanhempasi ja ympäröivä maailma suhtautuu tuntemiisi tunteisiin ja aloit kehittää erilaisia mielen ohjelmointeja siitä, mikä on sallittua ja hyväksyttyä, mikä ei. Varttuessasi aloit omaksua yhä enemmän ja enemmän vanhempiesi, isovanhempiesi, sisarustesi, opettajiesi, ystäviesi, ympäröivän yhteiskunnan, kulttuurin sekä uskonnon määrittelemiä käsitteitä, ajatus- ja toimintamalleja. Voi olla, että jossain matkan varrella kadotit itsesi ja unohdit, kuka olet, ja mitä todella itse haluat pyrkiessäsi täyttämään muiden ihmisen odotuksia ja tuntiessasi olosi riittämättömäksi epäonnistuttuasi siinä.

Suurimman osan perustavanlaatuisista uskomuksista on alitajuntasi määritellyt jo varhaislapsuudessa, jolloin et ole pystynyt vielä suodattamaan tietoa, vaan olet omaksunut kaiken totena. Näitä uskomuksia ovat mm. rakastan itseäni/en ole rakkauden arvoinen, hyväksyn itseni juuri tällaisena kuin olen/en hyväksy itseäni tällaisena kuin olen, osaan olla armollinen itselleni/olen armoton itselleni, olen täysin turvassa/en ole turvassa, virheiden tekeminen on sallittua/en saa epäonnistua, olen riittävän hyvä/olen riittämätön jne. Alitajuntasi on omaksunut uskomuksensa kokemuksistasi saadun palautteen perusteella sekä myös muiden toimintaa (mm.vanhempien, isovanhempien ja sisarusten esimerkkiä) tarkkailemalla, ja kehittänyt niiden ympärille kokonaisia uskomusjärjestelmiä. 

Alle kouluikäisenä olit luonnostaan vaikutuksille alttiissa, ohjelmoitavassa tilassa, sillä lapsi viettää valtaosan päivästä matalataajuisten delta ja theta – aivoaaltojen taajuudella. Varhaisissa kehitysvaiheissa tietoisuutesi ei ollut riittävän kehittynyt arvioidaksesi, että vanhempien/muiden auktoriteettien viestintä ei ole aina totuudenmukaista. Vasta kasvamisen ja aivojen kehityksen myötä tulit vähemmän alttiiksi ulkoiselle ohjelmoinnille, koska korkeampitaajuisten alfa- ja beeta-aaltojen määrä aivoissa lisääntyi, ja taito kyseenalaistaa muiden totuutta kehittyi. 

Uskomuksilla on valtava voima. Solubiologiassa on todistettu, että aivot reagoivat samalla tavalla saamaansa informaatioon, olipa se totta tai pelkkä uskomus. Solusi todella tottelevat alitajuisia uskomuksiasi. Tähän perustuu myös plasebon eli lumelääkkeen teho. Epigenetiikassa on taas osoitettu, että geenit eivät sanelekaan kohtaloamme, vaan jopa geeneihin voi vaikuttaa omilla uskomuksilla. Todellisuudessa sinä olet luoja, oman elämäsi luoja.

Suurimmat esteet kärsimyksestä vapaalle elämälle ja unelmiesi toteuttamiselle ovat alitajuntaasi ohjelmoidut rajoitukset ja perusteettomat pelot – uskomukset, joiden olet sallinut olla psyykessäsi ja joita et ole koskaan kyseenalaistanut. Ne eivät pelkästään vaikuta käyttäytymiseesi, vaan ne vaikuttavat merkittävästi myös fysiologiaasi ja terveyteesi. Siksi on ensisijaisen tärkeää tiedostaa, minkälaisille uskomusjärjestelmille olet elämässäsi ehdollistunut, ja mitä sellaista mukanasi kannat, josta voisit jo itsesi vapauttaa. Onko lapsuudessasi ollut hyväksyttävää itkeä ja olla heikko ja tarvitseva, vai oletko saanut kiitosta siitä, että osaat olla reipas ja pärjäävä? Onko sinun annettu ymmärtää olevan hyväksytty ja rakastettu sellaisenaan, vai onko rakkaus ehdollistettu vaatimalla olevan tietynlainen, esim. kiltti, rauhallinen ja hyväkäytöksinen? Kuinka vanhempasi ovat kohdelleet itseään tai toisiaan? Ovatko he olleet armottomia itselleen, vaatineet jatkuvaa suorittamista sekä täydellistä tulosta, vai ovatko he sallineet epäonnistumisia sekä osanneet olla terveellä tavalla itsekkäitä? Olet omaksunut uskomusjärjestelmäsi paitsi omien kokemustesi perusteella, myös muiden ihmisten esimerkin ja toimintamallien perusteella siitä, mitä on oikein tai väärin olla, tehdä tai saada. Tuo uskomusjärjestelmä joko tukee sinua tai rajoittaa olemasta se suurenmoinen sielu, joksi olet syntynyt, ja joka sinun tarkoitus olla.

Uskomuksistasi tulee ajatuksia
Ajatuksistasi tulee sanoja
Sanoistasi tulee tekoja
Teoistasi tulee tapoja
Tavoistasi tulee arvoja
Arvoistasi tulee kohtalosi

-Mahadma Gandhi

Kuka sinä todellisuudessa olet ilman mielen rajoitteita ja opittuja uskomuksia?

Uskomus on yksinkertaisesti ajatus, johon on kiinnittynyt (usein valitettavasti vuosikausiksi).​ Kiinnittyminen ajatukseen tarkoittaa, että uskoo sen olevan totta ilman asian tietoista kyseenalaistamista.Ajatus itsessään on harmiton, kunnes se muuttuu uskomukseksi, sillä ei se, mitä tapahtuu, vaan uskomus tapahtuneesta, tuottaa tuskaa. Ihminen kärsii aina, kun uskoo ajatukseen, joka on ristiriidassa totuuden kanssa.

Uskomustarinat, eli ihmismielen kehittelemät ajatusketjut, joiden vakuuttaa itselleen olevan totta, voivat kertoa menneestä, nykyisyydestä tai tulevaisuudesta. Ne kertovat siitä, miten asioiden mielen mukaan ”pitäisi olla”.​ Jopa kaikki itsestään selvinä pidetyt käsitykset ja uskomukset voivat kuitenkin olla vain vääristymiä asioiden oikeasta tilasta. Esimerkiksi syvälle juurtunut epäoikeudenmukaisuuden tunne, ja ajatus siitä, että “puolisoni pitäisi arvostaa minua” tai “lasteni pitäisi kunnioittaa minua” voivatkin olla projisiota omasta sisäisestä tilasta ja opettamassa käänteisesti, kuinka itse asiassa “minä en arvosta ja minä en kunnioita itseäni”. Ne voivat olla tuomassa oivallusta siitä, kuinka minun pitäisikin oppia arvostamaan ja kunnioittamaan itseäni. Ennen kuin niin tapahtuu, kukaan muukaan ei elämässä tule arvostamaan tai kunnioittamaan minua. Mielen tarinalle on aina syy, joka tiedostettuna auttaa vapautumaan itse luodusta kärsimyksestä sekä johtaa takaisin ydinolemukseen – siihen, kuka todellisuudessa on.

Aikuisena omat tunnelukot on mahdollista tiedostaa ja rajoittavat uskomukset haastaa. Pohtimisen arvoista on, miksi minä uskon siihen, mihin uskon? Kannattaako minun edelleen uskoa kaikkeen siihen, mihin minut kasvatettiin ja opetettiin uskomaan? Negatiivisten uskomusten tiedostaminen ja niistä irti päästäminen on puhdistavaa ja parantavaa.

Ilman opittuja uskomuksia olisit vapaa. Olisit vapaa valitsemaan itsellesi sitä, minkä koet sydämessäsi oikeaksi ja toimimaan jokaisessa tilanteessa itsesi puolesta, etkä enää itseäsi vastaan. Olisit vapaa toimimaan elämässäsi rakkauden, eikä pelon kautta.

Todellisuudessa olet kaikkivoimainen, kaikkiluova ja kaikkitietävä, mutta ainoastaan, jos hyväksyt ja uskot, että sinulla on nuo ominaisuudet. Sinussa on jo kaikki, mitä tarvitset. Kaikki voimavarat, resurssit, kyvyt, asiat, mitä ikinä tulet elämässäsi tarvitsemaan, ovat jo sinussa. Sinussa on jo kaikki, mitä tarvitset ihan mihin tahansa muutokseen. Et tarvitse mitään lisää. Ainut asia, mitä tarvitsee muuttaa ja työstää, on omat ajatuksesi.

Kun katselet ympärillesi, kaikki mitä näet ja koet, on itsesi luomaa, sinun tuotostasi. Luomistyösi ei ole tapahtunut hetkessä, vaan se on vuosien tulosta. Jos sinulla ei ole esimerkiksi kunnioitusta, rakkautta, arvostusta, voi olla, että et ole syvällä sisimmässäsi todella uskonut ansaitsevasi niitä, ja että ne sekä monet muut hyvät asiat voisivat tulla elämääsi, jos et alitajuisesti sabotoisi itseäsi. 

Jokainen sielu luo oman todellisuutensa kehittämällä uskomuksia siitä, mitä ne hyväksyvät olevan omassa maailmassaan. Kaikki ympärilläsi on heijastetta sisäisestä maailmastasi. Jos koet tarvetta muuttaa jotakin ympäristössäsi, on aika vapautua uhriajattelusta, sillä ympäristössäsi ei ole mitään vikaa, ainoastaan ajattelussasi on. Voit muuttaa mitä tahansa tiedostamalla oman ajattelutapasi ja muuttamalla sitä. Voit luoda ne uskomukset, joita haluat – ei vain niitä, joihin olet tottunut. Kaikkien uskomusten osalta sinä kontrolloit, mitkä hyväksyt ja mitkä torjut. Voit tiedostaa aina sen, mitä olet aiemmin tiedostamatta tottunut tekemään, ja olla tekemättä mitään, mitä et tietoisesti valitse.

Oleellista ei ole se, mitä ihmisestä on tehty, vaan se, mitä hän tekee siitä, mitä hänestä on tehty.

Jean-Paul Sartre

Anteeksianto vapauttaa vanhasta ja parantaa

Sillä hetkellä, kun hyväksyt olevasi vastuussa kaikesta, mikä ilmenee omassa elämässäsi, vapaudut uhrina olemisesta ja saat voiman muuttaa mitä tahansa. Kaikki alkaa aina omista ajatuksistasi, ja kaikki voi päättyä ajatuksiisi. Kun tiedostat olevasi oman todellisuutesi luoja, etkä vain satunnainen uhri, jolle todellisuus tapahtuu, ymmärrät myös, että itselläsi on valta muuttaa omia olosuhteita. Sinulla on valta muuttaa paitsi nykyisyytesi, niin myös koko menneisyytesi merkitys täysin uudenlaiseksi.

Mitä, jos kokemuksissasi ei olisikaan mitään tuomittavaa, vaan ainoastaan huomattavaa? Mitä jos totuus olisikin se, että kaikissa suhteissasi sinulla on ollut ns.sielun sopimus toisen ihmisen kanssa, jotta voisit oppia oman henkisen kasvusi kannalta jotain hyvin tärkeää? Jos niin olisi, mitä se voisi olla? Mitä olet oppinut arvostamaan kokemuksesi myötä? Mitä uusia voimavaroja löytänyt sitä kautta? Mitä polkua lähtenyt elämässäsi kulkemaan, jota et olisi todennäköisesti tullut ilman tapahtunutta valinneeksi?

Todellinen anteeksianto tapahtuu, kun pystyt tulkitsemaan tapahtuneen uudelleen henkisestä (myötätunnon ja rakkauden) näkökulmasta, ymmärrät tapahtuman todellisen merkityksen ja huomaat sen palvelleen omaa parastasi sillä hetkellä tarvittavalla tavalla. Mitä enemmän pystyt näkemään itsesi ja muut myötätunnon silmin, sen paremmin ymmärrät, että jokainen tekee parhaansa toimien senhetkisen korkeimman ymmärryksensä mukaisesti. Mitä, jos ei olekaan uhreja, ei syyllisiä. Vain kokemuksia, joiden kautta olemme valinneet kasvavamme. 

Anteeksiantamattomuudella satuttaa ennen kaikkea itseään yhä uudestaan ja uudestaan, sillä kiinnittymällä ajatuksissaan johonkin menneessä tapahtuneeseen, tekee valinnan elää uudestaan ja uudestaan sen tilanteen, joka on aiemmin tuottanut tuskaa. Kun et enää kiinnity ajatuksiisi, vapautat itsesi niiden aiheuttamasta emotionaalisesta stressistä ja kärsimyksestä. Aiemmasta kirjoituksessani “Vapaudu tunnetaakasta” voit lukea yksityiskohtaisemmin esimerkiksi Dawn Clarkin CTE (Clearing Toxic Emotions) prosessista, joka auttaa konkreettisessa anteeksiantamisessa.

Sinä olet se vapahtaja sekä opettaja, jota olet odottanut

Maa on koulu, johon sielusi on tullut kokemaan elämää fyysisessä kehossa voidakseen saada elämän oppitunteja. Olet tarvinnut kaikki ne kokemukset, jotka olet läpikäynyt, tullaksesi siksi, kuka ja mikä nyt olet, ja saavuttaakseen sen ymmärryksen, jonka olet tähän mennessä saavuttanut. Voit onnitella itseäsi ja olla vilpittömän ylpeä siitä, että sinulla on ollut rohkeutta käydä läpi kaikki, minkä päätit kokea. Sillä ei ole väliä, oletko mielestäsi onnistunut vai epäonnistunut, sillä kaikki lopputulokset ovat joka tapauksessa saavutuksia, ja ns. “epäonnistuminenkin” on vain syvemmän kasvun työkalu, jos se ymmärretään ja hyväksytään sellaisena. Ihminen oppii vain kokemalla, joten kokemusten puuttuessa jää puuttumaan myös oppiminen.

Elämä itsessään ei ole tapahdu vain sinulle, vaan sinua varten. Et ole elämän uhri, vaan kanssaluoja. Elämä on tukijasi. Voit luottaa siihen, että kaikki on tapahtunut, ja tulee tapahtumaan sen oppimiseksi, mikä tuottaa lisää tietoisuutta ja viisautta, ja mikä on tarpeellista henkiselle kasvullesi. Olet oma oppaasi, opettajasi ja mestarisi. Korkeampi itsesi johtaa sinua ja opastaa siihen, mikä on sinulle parasta jokaisessa hetkessä. Se tietää kyllä, mitä tarvitset ja milloin. Sinun tehtäväsi on vain sallia sinulle parhaan ilmentyä oikeaan aikaan uusilla ja korkeammilla tavoilla, jotka ovat tarkoituksenmukaisia sinulle, ja jotka eivät välttämättä muistuta mitenkään maailman käsityksiä parhaasta. 

”Minää” sellaisena kuin ihmismieli sen yleensä käsittää, ei ole olemassa. Vain sielu sekä kehon energeettinen ilmentymä on totta. Loput ihminen täyttää omilla käsityksillänsä. Mikään ominaisuus, mikä itsestä löytyy, ei tee ketään huonoksi. Vain se, ettei tunnista tai hyväksy tuota ominaisuutta, voi saada tuntemaan itsensä sellaiseksi. Sen, mitä ei tunnista tai hyväksy itsessään, ego heijastaa tarkoituksella ulkoiseen maailmaan mahdollistaakseen muutoksen. Asian voi ohittaa tai oppia lukemaan informaatiota uudella tavalla. Esimerkiksi vaikeat ihmissuhteet palvelevat itsensä tunnistamista ja oppimista parhaalla mahdollisella tavalla kulloinkin vallitsevassa tilanteessa. Ne ihmiset, jotka aiheuttavat  eniten tuskaa, voivatkin olla parhaita opettajia, koska he esittelevät erilaisin keinoin, kuinka vähän ihminen itseänsä rakastaa ja arvostaa. Jos ei ymmärrä tilanteen tuomaa opetusta oikein, eikä korjaa ”virhettä” itsessänsä, tulee kohtaamaan samankaltaisia tilanteita, kunnes asia aukeaa. 

Halu todella kehittyä ja ymmärtää elämän merkitystä syvemmin vaatii jatkuvaa sisäistä tarkkailua ja ylläpitoa, sillä lopunviimein juuri mikään ei ole sitä, miltä näyttää tai tuntuu, vaan auttaa vain tunnistamaan väärät uskomukset itseä kohtaan. Todelliseen olemukseensa pääsee paljastamalla egonsa ja parantamalla kaikki virheelliset ajatusmallinsa niin tietoisesta kuin tiedostamattomasta mielestä.

Elämä on tukijasi

Yksi ihmiselämän suurimmista tarkoituksista lienee itsensä vapauttaminen historian painolastista, ja todellisen voimansa sekä olemuksensa löytäminen. Se vaatii tietoista puhdistustyötä jokaisessa hetkessä. Aina, kun joku elämäntilanne herättää negatiivisen tunteen, se on ristiriidassa todellisen ydinolemuksesi kanssa rajoittaen sinua olemasta se todellinen luojaolento, joka voisit olla. Tilanne antaa mahdollisuuden kehittyä. Jokaiseen haasteeseen on olemassa ratkaisu. Jokainen ongelma on mahdollisuus. Tarkkaile siis kaikkea luottavaisiin ja odottavin silmin. Silloin elinvoima virtaa kauttasi vapaasti. Olet joustava ja kykenet käyttämään tarvitsemiasi voimavaroja sekä sisäistä viisauttasi selviytyäksesi muutoksista.

Kaikki, mitä koet ulkopuolella, on myös sisäpuolellasi. Jokainen ajatus, jokainen henkilö, jokainen ilmenevä ongelma ja epämukava tuntemus on oman itsesi heijaste ja olemassa sinun kasvusi ja vapautesi tähden, itsesi tajuamista varten. Kaikki on peilikuvaa omasta ajattelustasi. 

Elämä on jatkuva, syvenevä prosessi itseoivallukseen. Kun koet jotain hyväksymätöntä, tietoinen itseoivaltaminen, tuo sinut aina takaisin rauhaan, jota tunsit, ennen kuin uskoit ajatukseen. Ensimmäinen asia, mitä voit tehdä itsesi puolesta on kyseenalaistaa kärsimystä tuova ajatus. Miettiä, voitko ehdottomasti tietää asian olevan totta? Miettiä, mitä viestiä ajatus voikin olla tuomassa sinulle, kun peilaat ajatuksen toisinpäin (takaisin itseesi). Esimerkiksi ajatus “Puolisoni tulisi kuunnella minua ja ottaa mielipiteeni paremmin huomioon” olisi käänteisenä “Minun pitäisi kuunnella puolisoani ja ottaa hänen mielipiteensä paremmin huomioon”.  Voiko se ollakin itseasiassa totta? Tai käännettynä takaisin itseen lause olisi “Minun pitäisi kuunnella itseäni ja ottaa mielipiteeni paremmin huomioon”. Parhaimmassa tapauksessa voit huomata, että ajatus onkin enemmän totta käänteisenä ja tuomassa sinulle tärkeää viestiä muutoksen välttämättömyydestä. Voit vielä miettiä, mitä tuntisit ilman tuota ajatusta “Puolisoni tulisi kuunnella minua ja ottaa mielipiteeni paremmin huomioon”? Tuntisitko kärsimyksen ja epäoikeudenmukaisuuden sijasta vapautta ja rauhaa? Jos vastaus on kyllä, ehkä huomaat, että ei ole yhtään hyvää syytä pitää enää tuota ajatusta ja voit vapauttaa itsesi siltä.

Yksi yksinkertaisimmista, mutta silti toimivimmista puhdistusmetodeista on havaijilainen Ho’ oponopono, jonka perusajatus on, että on turhaa vastustaa sitä, mitä on, vaan hyväksyä se ja puhdistaa se. Menetelmän avulla puhdistetaan ulkoisen itsensä heijaste, eli oikeastaan kaikki, mitä elämässään kohtaa. Esimerkiksi, jos lapsesi tuntee pelkoa jotain asiaa kohtaan, voit ajatella lapsesi pelon olevan ulkoisen itsesi projisio ja puhdistaa oman pelkosi. Voit hyväksyä, että koska asia on tuotu omaan tietoisuuteen, se asia on sinussa. Puhdistus kohdistetaan aina omaan itseensä, ei kehenkään ulkopuoliseen, ja pelon tunne tunnistetaaan itsessä. Sitten tunne puhdistetaan lähettämällä pelolle hyväksyvää rakkautta ja toistamalla menetelmän mantraa: “Minä rakastan sinua. Olen pahoilllani (etten ollut tietoinen siitä, että olen luonut tällaisen asian). Annan anteeksi (itselleni). Kiitos.” Menetelmä poistaa asioista turhan negatiivisen energian, kun niille annetaan pelon sijasta rakkautta.  Menetelmän avulla kiitetään, rakastetaan, ollaan pahoillaan ja annetaan anteeksi itselle. Ja sitä kautta harha, ts. kiinnittyminen siihen ajatukseen, mitä havaitaan, häviää. Ja kun päästetään siitä irti, ulkopuolinen maailma alkaa muuttua pikkuhiljaa juuri sellaiseksi kuin sen kuuluukin olla. Ho’ oponopono -menetelmästä voit lukea lisää kirjoituksestani “Vapaudu tunnetaakasta”.

Jos haluat kokea miten elämäsi muuttuu tukijaksesi, sinun tarvitsee aina ja ensisijaisesti yhdistyä omaan sydämesi viisauteen, tiedostaa jokaisessa hetkessä omat ajatuksesi, ja oivaltaa niiden tuoma oppi. Sinä voit tehdä yhteydestä niin selkeän ja voimallisen, että se kantaa sinua eteenpäin koko loppuelämäsi ajan. Sinä itse voit vaikuttaa aivan kaikkeen elämässäsi.

Ilman mielen sepittämiä tarinoita voit elää vapaasti ilman pelkoa, surua tai vihaa, valmiina kohtaamaan minkä tai kenet tahansa ja sydän avoinna vastaanottamaan mitä tahansa. Sinä olet se, joka voi lopettaa oman kärsimyksesi. Sinä olet se, joka voi hallita omia ajatuksiasi, ja olla antamatta niiden hallita sinua. Ei ole mitään muuta pelättävää, kuin ajatus pelosta. Sillä pahin, mitä sinulle voi tapahtua, on vain kyseenalaistamaton, tiedostamaton ja tutkimaton uskomus. Vapautuminen omista haitallisista uskomuksista sekä uhrin roolista on suurin lahja, minkä voit itsellesi suoda, sillä se antaa sinulle rajattomat mahdollisuudet elämänkokemuksen suhteen.